skip to Main Content
+46 (0)708-85 81 07 camilla @c1redovisning.se
Sparande Spargris

Avdragsbelopp för pensionssparande ändras

Pensionssparar du i IPS eller annan personlig pensionsförsäkring? Då kan det vara läge att sätta in maxbeloppet 12 000 kronor för 2014.

sparande spargrisIdag får du göra avdrag i deklarationen för pensionssparande, för allt sparande upp till 12 000 kronor. Enligt ett riksdagsbeslut under hösten är 2014 sista året att få göra avdrag med 12 000 kronor. Nästa år sänks beloppet till 1 800 kronor och ett förslag finns angående att ta bort avdragsrätten helt från 2016.

För IPS gäller att inbetalningen måste vara bokförd på ditt IPS-konto senast den 31 december. För du över pengar från konto i samma bank kan du göra det så sent som den 30 december. Men tänk på att om du för över pengar från en annan bank så kan det ta någon extra dag innan pengarna når kontot.

Vill du fortsätta med IPS under 2015 bör du spara max 150 kr i månaden för att klara beloppsgränsen. Ett bättre alternativ kan vara att byta till investeringssparkonto (ISK).

För att din inbetalning för annan privat pensionsförsäkring ska komma med på kontrolluppgiften för 2014 måste den vara gjord senast den 19 december. Om du betalar senare så måste du själv vara beredd att styrka inbetalningen. Även vissa sjukförsäkringar och efterlevandepensioner är klassade som pensionsförsäkringar och kan påverka ditt avdragsutrymme. Kontrollera vad som gäller för din försäkring i dess avtalshandlingar och i årsbeskedet.

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln, d.v.s. upp till 35 procent av inkomsten. Det avdraget kan uppgå till högst 444 000 kronor för inkomståret 2014. Läs mer på skatteverket.se.

Tänk på:

Företaget har möjlighet att sätta av delar av årets resultat i periodiseringsfond och expansionsfond, eller pensionsförsäkring. Har ditt företag (inkl. enskild firma) ett relativt lågt resultat 2014 kan det vara bättre att återinvestera pengarna i företaget än att låsa pengarna i ett pensionssparande. Med pengarna på ett sparkonto har du möjlighet att använda pengarna till satsningar och annat som dyker upp under året.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top